YES YES YES TARJOAA ELÄMYKSIÄ

Me ollaan lähdetty miettimään vähän out of the box

2. heinäkuuta, Cityn toimitus

Yes Yes Yes lähestyy kasvisruokaa uudesta kulmasta


Linnea Vihosen tie keittiömestariksi kulki marketin kalatiskin kautta. 25-vuotiaana hän päätti hakea Perhoon, jonka jälkeen asiat alkoivat loksahdella paikoilleen. Nyt hän on Yes Yes Yesin, The Cockin ja Holidayn keittiömestari, ja on silminnähden tyytyväinen uravalintaansa.

“Tämä ala on minulle ensisijaisesti intohimo, en voisi kuvitellakaan että olisin millään muuta alalla”, hän sanoo.

[EAT yes-yes-yes]

Kuva: City

Joulukuussa avattu Yes Yes Yes nousi nopeasti yhdeksi puhutuimmista ja kehutuimmista uusista ravintoloista Helsingissä. Se on kova suoritus ravintolalta, jonka ruokalistalta löytyy vain kasvisruokia.


Yes Yes Yes ei kuitenkaan halua leimautua kasvisravintolaksi, vaikka lihaa ei keittiöstä löydy. Ehkä yksi suosion salaisuuksista onkin, että täällä kasvisruokaa lähestytään uudesta kulmasta. "Kun avattiin, yksi lähtökohta oli se, että me ei markkinoida tätä kasvisravintolana vaan ihan vaan ravintolana, joka sattuu tarjoamaan kasvisruokaa. Meidän kasvisruoka on lähtenyt siitä liikkeelle, että ollaan pyritty ajattelemaan sitä sekasyöjän näkökulmasta.”


[EAT yes-yes-yes]
Yes Yes Yesin annoksia on helppo jakaa pöytäseurueen kesken.

Yksikään kokeista ei ole kasvissyöjä, ja ruoka pyritään tekemään niin, että sekasyöjäkään ei jää kaipaamaan lihaa. “Me ollaan lähdetty miettimään vähän out of the box”, Vihonen tiivistää. 

Kasvisten makua ei kuitenkaan haluta peittää, päinvastoin. “Haluamme, että ruoka on hyvännäköistä, seksikästä ja totta kai maistuu hyvältä, mutta ei myöskään mitään liian vaikeaa, vaan että kaikki maut olisivat raaka-ainetta kunnioittavia.”

Ravintolasta haetaan elämyksellisyyttä

Vihonen löytää useita syitä Yes Yes Yesin suosiolle, mutta korostaa ennen kaikkea henkilökunnan merkitystä. Hän kehuu vuolaasti tiimiään, joka on pysynyt alusta asti lähes muuttumattomana. Kukin on tuonut oman panoksensa ruokalistan suunnitteluun ja innostunut asenne näkyy myös asiakkaille

Se on hyvä, sillä nykypäivän asiakkaalle ei enää riitä, että ruoka on hyvää. Ravintolasta haetaan kokonaisvaltaisia elämyksiä, eikä palvelun merkitystä voi korostaa liikaa.

“Suomalaiset ovat myös todella vaativia nykyään, mikä on tosi hyvä asia. Halutaan hyvää palvelua ja tiettyä elämyksellisyyttä siihen iltaan. Ei tulla enää vain syömään, vaan arvostetaan että on persoonallista palvelua.”

 

Tätä tarkoitusta palvelee hyvin Yes Yes Yesin pitkä baaritiski, jonka takana kokit työskentelevät avokeittiössä. Tämä mahdollistaa asiakkaiden kanssa jutustelun myös kokkaamisen lomassa.

“Meillä jokaisessa kokissa asuu sellainen pieni show-eläin. He rakastavat sitä ja ovat ylpeitä siitä ruoasta mitä he teille valmistavat, ja heillä on hauskoja tarinoita annosten takana.”


Työntekijöihin tulee suhtautua tasa-arvoisesti

 

Miesvaltaisella ravintola-alalla nousee aika ajoin esiin keskustelua siitä, onko naisilla yhtäläisiä mahdollisuuksia kivuta alan huipulle siinä missä miehilläkin. Vihonen ei omalla kohdallaan ole törmännyt vähättelyyn, mutta tunnistaa ongelman. Hän kannustaa nuoria naisia puskemaan rohkeasti eteenpäin. “Kyllä minä tietyllä tavalla yritän buustata varsinkin nuoria naisia tosi paljon, koska koen että kouluissa tytöt laitetaan helposti tiettyyn muottiin. Haluan korostaa sitä että rohkeasti vaan eteenpäin.”

 

Hänestä on tärkeää, että asiasta keskustellaan, sillä se on ainoa tapa muuttaa asioita. Hän muistuttaa myös, että alalla on todella paljon lahjakkaita naisia, jotka eivät ole nousseet julkisuuteen siinä määrin kuin monet miehet. Vihonen pitää tärkeänä, että työntekijöihin suhtaudutaan tasa-arvoisesti, oli kyse sitten sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai kotimaasta. Tätä filosofiaa hän toteuttaa myös työssään keittiömestarina.

 

“Meidän ravintoloissa on työntekijöitä yli kymmenestä maasta. Jos on hyvä kokki, ei ole mitään väliä oletko homo, hetero, afrikkalainen, italialialainen vai suomalainen. That’s it."

 

Yes Yes Yes, Iso-Roobertinkatu 1