Kiivipiiras

3 arvostelua

Ansiomitalit

Blogi

Arvostelut (2)

Yli 2 vuotta vanhat arvostelut
Nämä arvostelut eivät vaikuta keskiarvoihin
Ravintola: Ravintola Aryana Afganistanilaista

Näennästä afgaaniruokaa kaukana silkkitien reitiltä.

Afganistanilaiseksi ravintolaksi itseään luonnehtiva Aryana on melkoinen kummajainen. Sen ruokalistaa leimaa osin mahdollisimman epäafganistanilainen tarjonta, kuten sianliha, liekitetyt pihvit, konjakki-kerma- ja ananas-kermakastikkeet, herkkusienet, jättikatkaravut, lohkoperunat ja pitsat. Eipä ole Lontoon, Berliinin ja Prahan afgaaniravintoloissa moista tullut eteen.

Höpsismin puolelle yltänyt salaattipöytä sisälsi jopa Figaro-tyylisiä espanjalaisia mustiksi värjättyjä teko-oliiveja ja jotain epämääräistä makaronisalaattia. Asiakaspalvelu oli hapuilevaa ja tietämätöntä, eivätkä ruokalistan afganistanilaisten ruokien annoskuvaukset vastanneet sitä, mitä eteensä sai.

Listan mukaan chana- eli kahviherneannokseen kuuluu "kikherneitä, tomaattia, inkivääriä ja pieniä bitteri meloneja, basmatiriisi". Ei näkynyt annoksessa "bitteri meloneja" eli suomeksi karvaskurkkuja, vaan keitettyjä kasviksia tyyliin perunaa, porkkanaa, kesäkurpitsaa – ja kaiken huipuksi palsternakkaa. Inkiväärin maku ei erottunut, koska annos oli maustettu yksioikoisesti chilipippurilla. Ehkä kokki käyttänyt kuivattua inkivääriä, joka maistuu tuoreesta inkivääristä poiketen pistävälle. Ravintolan mainoslauseen "silkkitien mausteisten makujen sinfonia" oli tästä luomuksesta kaukana. Myönteistä oli juuri sopiva annoskoko, sillä enempää ei olisi jaksanut eikä viitsinytkään syödä.

Ruokalistan suurimmaksi ihmettelyn aiheeksi nousivat mantut, jotka eivät Aryanassa olekaan höyrytettyjä pastanyyttejä, kuten pitäisi, vaan tuorepastaa kahden vaihtoehtoisen kastikkeen kera. Eipä tietenkään kannata tehdä oikeita afgaanimantuja, kun asiakkaat eivät tiedä, millaisia niiden pitäisi olla. Vastaavasti joku ulkomaisiin turisteihin keskittynyt savolainen ravintola voisi tarjota kalakukon nimellä ruisleipää ja paistettuja muikkuja.

Juomaksi sai "lassia", jota Afganistanissa tosin kutsutaan dughiksi. Tarjoilija vastasi myöntävästi kysymykseen, onko juoma samanlaista kuin iranilainen dugh. Juoma paljastui kuitenkin makeaksi, mikä ei ole Iranissa eikä Afganistanissa tapana. "Lassin" olisi kuulemma saanut pyynnöstä myös suolaisena. Niin, tarjoilija kyllä väitti juoman olevan suolaista, kun sen piti olla samanlaista kuin Iranissa.

Kaiken kaikkiaan Aryana vaikutti näennäisafganistanilaiselta ravintolalta, jossa ei kummoisia makuelämyksiä saa. Paikan hyvä puoli oli taustamusiikin puuttuminen.

     
     
     
Kokemus: À la carte Hinta: 13€ Lisätty: 18.02.2016
Arvosana: 0

Ravintola: Kahvila Elli'n kahvila, lounasravintola

Perinteistä makeaa mahan täydeltä. Elli'n erottuu erikoisella nimellään vakiotarjonnasta, joten sitä piti kokeilla. Lounas oli edullinen, ja se haettiin joukkoruokailuun sopivan lounassalin noutopöydästä, kuten itsepalveluun kuuluu.

Aivan aluksi harmitti, etteivät leivät olleet keittiön omaa tuotantoa. Salaattipöytä oli samanlainen kuin kouluruokaloissa - äitelää salaatinkastiketta myöten. Kalamurekekin oli makeahkoa, ja hyvin ystävällinen ja puhelias kokki suositteli sen kanssa kastiketta, joka oli tietysti makeaa suomalaistyylistä "tartar"-seosta. Kukahan senkin kastikkeen irvikuvan on kehittänyt ja milloin? Ranskalaisen sauce tartaren kanssa sillä on hyvin vähän tekemistä.

Mutta myönteistäkin löytyi. Perunat eivät olleet vielä kumipallovaiheessaan, mikä toi plussan. Erityismaininnan sai erinomainen kotikalja, joka ei ollut lainkaan äitelää, vaan siihen saattoi kuvitella jopa katajaisen vivahteen.

Yllättävästi lammas ei ollut makeaa, mutta ei siinä ollut juuri muutakaan makua. Olisiko rosmariinin, timjamin tai valkosipulin lisääminen liian uskaliasta? Kyllä vain olisi, mikäli asiakaskunnasta ja sen kommenteista voi jotain päätellä. Itsemaustamisen torjumiseksi tarjolla ei ollut edes mustapippuria, vaan ainoastaan suolaa, taatusti makeaa sinappia sekä ketsuppia, joka on tunnetusti sokeripitoista.

Luultavasti Elli'niin ei tulisi näiden tarjoomusten vuoksi lähdettyä niin kaukaa kuin vaikkapa Sorolasta, Rekiälästä tai Pikkolasta, mutta yli 65-vuotiaille kirkonkylän asukkaille se sopinee erinomaisesti. Makean nauttimista voi lounaan jälkeen jatkaa kätevästi Elli'nin kahvila-konditoriassa, joka sijaitsee lounassalin yhteydessä.

     
     
     
Kokemus: Lounas Hinta: 8€ Lisätty: 07.04.2016
Arvosana: 1


Kuvat


Seuraajat

Listat

Kirjanmerkit


Suosikit