UNOHDA VÄLJÄHTYNEET GT:T – BUTCHERS TARJOILEE KUNNON COCKTAILEJA YÖKERHOTUNNELMISSA


Punavuoreen aukeava Butchers on Suomen suurin cocktailbaari, jossa voi lipitellä laadukkaita drinkkejä pikkutunneille asti.


23. marraskuuta Cityn toimitus

Kansainvälinen cocktailkulttuuri on tehnyt hiljaista tuloaan Suomeen jo jonkin aikaa. Etenkin pääkaupunkiseudulta löytyy jo useita cocktailbaareja, joissa juomien laatu on kansainvälistä tasoa.

Tarjoilijoilta vaaditaan yhä laajempaa ammattitaitoa.

Butchersin cocktailtarjonnasta vastaa Mika Koivula, joka oli aikanaan perustamassa cocktail-kollektiivi Son of a Punchia.


Laadukkaisiin cocktaileihin keskittyneet baarit tuppaavat usein olemaan pieniä paikkoja, joihin piipahdetaan vain muutamalle drinkille. Jos menojalkaa vipattaa, iltaa on jatkettava muualla.

Vaikka yökerhojakin löytyy joka lähtöön, niiden juomatarjonta on harmillisen usein osastoa ‘väljähtyneellä pyssytonicilla lantrattu perus-GT viikon vanhalla sitruunaviipaleella’.

Butchers avasi ovensa Punavuoressa entisen Kokomo Tikibarin tiloissa marraskuun viimeisenä viikonloppuna.


Cocktaileja pikkutunneille


Butchers ei varsinaisesti ole yökerho, vaikka aukioloaikojen ja DJ-vetoisen musiikin perusteella sitä voisi sellaiseksi luulla. 350-asiakaspaikkainen baari on auki keskiviikosta lauantaihin pikkutunneille asti, ovet aukeavat neljältä iltapäivällä parhaimpaan afterwork-aikaan.


Inspiraatiota on haettu New Yorkin Meatpacking Districtiltä, ja tavoitteena on luoda tyylikäs, mutta helposti lähestyttävä cocktailbaari, johon mahtuu hyvin juhlimaan isommallakin porukalla.

Konseptiin kuuluu, että vielä pikkutunneillakin tarjolla on laaja valikoima laadukkaita cocktaileja, ja henkilökuntaa niin paljon, että juomaa ei tarvitse jonottaa kohtuuttoman kaua


Intohimona juomakulttuurin kehittäminen


Butchersin cocktaileista vastaa ‘venue manager’ Mika Koivula, jolla on ollut näppinsä pelissä myös Son of a Punchin cocktailbaareissa, kuten Liberty or Deathissa, Books & Antiquesissa ja 100 Dogsissa.

“Oma intohimoni on Helsingin juomakulttuurin kehittäminen. Mitä ikinä kukin juokaan, niin joisi vaan laadukkaammin”, Koivula sanoo. 

Hän kertoo haaveilleensa, että pääsisi joskus tekemään laadukkaita cocktaileja isommassakin mittakaavassa. Butchersissa tämä on vihdoin mahdollista.

“Jos pystyy palvelemaan viikonlopun aikana vaikka tuhatta ihmistä, niin ehkä silloin saadaan jo aikaiseksi jonkinlaista parannusta Helsingin ja Suomen juomatyyliin.”


Juomat pidetään laadukkaina loppuun asti


Butchersia Koivula kuvailee isoksi cocktailbaariksi, joka taittuu loppuillasta yökerhon puolelle. Erotuksena tavallisiin yökerhoihin, juomat halutaan pitää laadukkaina loppuun asti.

Koivula toivoo, että yhä useampi uskaltaisi kokeilla rohkeasti erilaisia cocktaileja.


“Monia cocktail voi edelleen pelottaa. Me pyrimme siihen, että se kynnys kokeilla olisi pienempi.”

Kynnyksen madaltamiseksi cocktail-listalla annetaan valmiiksi vinkkiä siitä, minkätyyppinen juoma on kyseessä. Ainesosista kun ei aina käy ilmi, onko kyseessä kevyt ja raikas vai astetta tymäkämpi drinkki. Myös henkilökunta opastaa mielellään sopivan juoman valinnassa


Kuva: Mika Koivula

Myös Butchersin cocktailit ovat Mika Koivulan käsialaa. 

Kuvan drinkki Ms. Kitty Cash viimeistellään passionhedelmällä.


Houkutteleva hinta-laatusuhde


Vaikka Butchersin juomatarjonta on cocktailpainotteista, toki muitakin juomia on tarjolla.

“Cocktailit tulevat olemaan vahvasti esillä, mutta meillä on myös valikoima laadukkaita ginejä, oluita ja viinejä. Kaikki juomat pyritään pitämään mahdollisimman laadukkaina. Hintataso halutaan silti pitää maltillisena. Talon cocktailit on hinnoiteltu 12–13 euron tienoille, mojitot ja muut ‘high ball’ -juomat pyörivät 11 euron paikkeilla. “Haluamme pitää hinnat sellaisina, että illan aikana pystyisi maistamaan useammankin cocktailin.”


Taustalla tanskalainen yökerhojätti


Butchersin ikäraja tulee olemaan viikolla 20, perjantaisin 22 ja lauantaisin 24. Baarin kotisivujen sanoin kohderyhmänä ovat “tyypit, jotka haaveilevat korkealaatuisesta, mutta maanläheisestä juhlapaikasta”. “Helsinkiin on kaivattu paikkaa, missä voisi tanssia, mutta saisi myös hyvää juomaa. Toivottavasti tämä on nyt se, mitä on vuosia kaipailtu”, Koivula sanoo.


Kuva: Mika Koivula

Piscoa, limeä ja päärynää sisältävä No Disco without Pisco on yksi Mika Koivulan henkilökohtaisista suosikeista.


Butchersin taustalla on tanskalainen yökerhojätti Rekom Group, joka pyörittää noin 90 baaria ja yökerhoa Tanskassa ja Norjassa. Suomeen Rekom Group rantautui toukokuussa, kun entisen LeBonkin tiloihin avattiin Oktoberfest-henkinen Heidi’s Bier Bar.

Heidi’s Bier Bar ja Butchers ovat vasta alkua Rekomin Suomen-valloitukselle. Yhtiön tähtäimessä on avata Suomeen muutaman vuoden sisällä parisenkymmentä uutta baaria ja yökerhoa eri konsepteilla.

Butchers Uudenmaankatu 16-20


Kuva alla: Piña Colada Milk Punch on raikkaampi versio kermaisesta Piña Coladasta. Maito antaa juomalle kermaista suutuntumaa, mutta kun maito erotellaan pois, jäljelle jää raikas ja kirkas cocktail.

Kuva: Mika Koivula