Cityn toimitus
Kasvisruoan tarjonta kasvaa huimaa vauhtia, ja sama trendi näkyy myös ravintoloiden hampurilaisvalikoimissa. Lähes joka ravintolassa on saatavilla vähintään yksi kasvisvaihtoehto, ja hampurilaisravintoloissa vegeburgerit ovat jo vakiinnuttaneet paikkansa.
Listalle päätyi sekä vegaanisia että epävegaanisia vaihtoehtoja aina sieniburgereista seitan- ja soijaburgereihin. Burgereita ei ole listattu paremmuusjärjestykseen, sillä kaikista löytyy omat hyvät puolensa.
Koostimme vegeburgereista myös englanninkielisen videon.
Soi Soin legendaarinen Jammin’ burger tehdään asiakkaan valinnan mukaan kaura- tai ruisleipään, jonka väliin tulee leivitetty soijaleike, seitania, savujuustoa (saatavilla myös vegaanisena), tomaattia, salaattia, chiliä, valkosipulia, suolakurkkua, pikkelöityä sipulia ja Soi Soin vegaanista majoneesia. Juuston tilalle voi vaihtaa myös ananaksen.
Leivitetyssä soijaleikkeessä on rouskuvan rapea koostumus, ja seitanista löytyy roppakaupalla makua ja rakennetta. Runsaan majoneesin saattelema sopivan rasvainen suutuntuma ja tuhdit täytteet takaavat sen, että lihaa ei todellakaan jää kaipaamaan. Täytteiden väliin sopivasti sulanut juusto tekee elämyksestä täydellisen.
Shroom brgr:n makumaailma on peräisin australialaisen E’cco Bistron alkupalasta. Pehmeän semi-briossisämpylän välistä löytyy paahdettua ja marinoitu portobelloa, kalamataoliiveista tehtyä tapenadetahnaa, aiolia, parmesaani-rucolasalaattia ja sitrus-tryffelivinaigrettea.
Kokonaisuutta hallitsee portobellon vahva sienimäinen maku. Suolainen tapenade ja freesi rucola-parmesaanisalaatti tuovat burgeriin luonnetta, ja runsas aioli tekee kokonaisuudesta mehevän. Semi-briossisämpylä ei ole liian rasvainen, vaan sopivan pehmeä ja kuohkea.
Social Burgerjointin Brooklyn burger on saatavilla myös vegaanisena, jolloin se tehdään vegaaniseen sämpylään vegaanisella bronx-majoneesilla höystettynä. Burgerin saa halutessaan myös tavallisella briossisämpylällä ja bronx-majoneesilla. Kummassakin tapauksessa väliin tulee aina tuplasoijapihvi.
Maultaan ja koostumukseltaan pihvi on yllättävän lihaisa. Kahden soijapihvin lisäksi sämpylän välistä löytyy tomaattia, amerikansalaattia, pikkelöityä punakaalia, avokadohummusta, ja bronx-majoneesia. Kokonaisuus on runsas, maut kohdallaan ja pihveissä on miellyttävä suutuntuma. Paketti pysyy hyvin kasassa myös käsin syödessä, ja mikä tärkeintä: tällä lähtee isompikin nälkä.
Suosituin Loosisterin monista kasvisburgereista on Big Sister, jonka välistä löytyy itse tehty seitanpihvi, kuivattua sipulia, vegaanista remoulade-kastiketta, ketsuppia, salaattia ja vegaanista Porlammin cheddaria. Se sai myös runsaasti mainintoja vegeburgerikyselyssämme.
Seitanpihvit ovat paksuja ja niitä on kaksi. Remouladekastike on hyvää, mutta ketsuppi tuntuu jyräävän muut maut turhan jyrkästi alleen. Tuhti kokonaisuus ei kuitenkaan jätä nälkäiseksi, siitä pitää huolen viimeistään lautaselta löytyvä valtava vuori ranskalaisia.
Treffipubin vegeburgerin resepti elää listanvaihtojen mukana. Tämän kesän vegeburgerissa pihvin virkaa toimittaa sinihomejuustokreemillä täytetty portobellosieni grillatun halloumin ja itse tehtyjen kastikkeiden kera. Lisukkeena lautasella on myös romainesalaattia, tomaattia, suolakurkkua sekä pikkelöityä punasipulia.
Syntisen hyvät kastikkeet yhdessä pehmeän sinihomejuuston ja rapean halloumin kanssa muodostavat makujen sinfonian, joka tekee portobelloburgerista täydellisen. Jos Treffipubin vegeburgerit ovat aina yhtä hyviä, ei mikään ihme että se nousee kerta toisensa jälkeen kausittain vaihtuvan ruokalistan kiinnostavimmaksi annokseksi.